Vareggseier i UTMB2019

Stian Angermund-Vik vant det 56 kilometerer lange UTMB OCC torsdag formiddag, Løpet er en del av massemønstringen UTMB som trekker løpere fra hele verden til den fantastiske naturen rundt det majestetiske fjellet Mont Blanc.

Stian disponerte løpet med kløkt. Han hadde tatt med seg den gode løpsfølelsen fra Skåla Opp og plassert is i magen. Etter en forsiktig åpning kom han gradvis fremover i feltet. Fra den siste stigningen og videre nedover til målgang i Chamonix var det ingen tvil om at Varegg-gutten ville vinne. Stian ble klokken inn på 5:19:24 etter 56 kilometer i flott fjellterreng.

På rommet etter en lang dag med løping og vinnerens mange plikter etter målgang, oppsummerer Stian opplevelsen: "Det var gøy å løpe i dag. Starten går i Sveits så passet måtte være med i sekken. Mange brant til i starten. Jeg hørte ikke min egen pust, men alle de andres. Kineseren som kom på 3.plass og en franskmann dro tidlig i fra. Jeg tenkte at når vi skal løpe over 3000 høydemeter, bør ikke de første 1000 gå veldig fort. Over den første av de 3 hovedstigningene lå jeg på en 5-6 plass. Ved stedet Trient etter rundt 25 km lå jeg ca 6 minutter bak kineseren som ledet. Planen min var å begynne å kjøre på ved Vallorcine (35km ut i løpet). Greg som er teamsjefen i Salomon sa det kanskje var for seint å starte opphentingen der. Han mente det kunne være lurt å prøve å halvere avstanden frem til Vallorcine. Jeg økte tempoet og litt før bakketoppen var jeg i ryggen på kineseren. Han gikk oppover, men løp opp en liten kneik da han så jeg holdt på å ta han igjen. Så måtte han gå på flaten, før han løp på opp neste kneik. Rar måte å løpe på. Det er jo motsatt som er den fornuftige måten å gjøre det på. I utforbakken som lignet de fleste utforbakkene i dette løpet var det lite som hindret farten å bli høy. Mye grusveier. Nesten som å løpe på grusveiene ned Rundemanen. Altså ikke behagelig for mine bein, spesielt når det går fort. Jeg lot kineseren løpe på. I bånn av bakken var han 50 sek foran. De sekundene ble spist opp med en gang det begynte å stige. Sammen løp vi i slak motbakke videre. Greg sa til meg at det kunne vært lurt å løpe rolig nå et stykke og så brenne til opp siste bakken. Kineseren var helt ute av det, han måtte stoppe opp og deretter gå i en liten kneik. Så da var jeg alene rundt 20km før mål. Tempoet ble økt noe og alt kjentes ok ut til jeg hadde vel 300 høydemeter igjen av siste motbakken. Derfra var det meste tungt. I utforbakken ned til mål ønsket jeg ikke å knuse beina ned de utekniske bakkene. Avstanden til forfølgerne ble visst kortet ned ganske voldsomt, men det holdt heldigvis greit helt inn."

Les mer om løpet her: https://www.utmbmontblanc.com/en/page/217/occ.html

Les mer om hva Stian mente etter løpet: https://www.kondis.no/stian-angermund-vik-vant-occ-loeypa-i-ultra-trail-du-mont-blanc.6242881-127145.html

Fasiten fra UTMB OCC: https://utmbmontblanc.com/en/live/occ

 

29.08.19