Stoltzens raskeste reparerer

Fredag var Thorbjørn Ludvigsen på farten i Stoltzen. Ikke for å springe raskest, men for å reparere et trinn i tretrappene.

Du har kanskje lagt merke til at ett trinn i øverste del av tretrappene i Stoltzen har vært ødelagt? En fredags ettermiddag i ymse vær ble trinnet reparert av Stoltzens raskeste, Thorbjørn Ludvigsen. Dagen før han deltar i Styrkeprøven Rett Vest. Lærlingene og håndtlangerne Øystein Brun og Jan-Tore Gjervik, bistod med materialanskaffelse og verktøy. Thorbjørn kjenner Stoltzekleiven godt og med fagbrev som tømmer fra 2008, jobb i Skanska, var han definitivt vårt førstevalg til å utføre jobben. I tillegg har jo han sin del av ansvaret for slitasjen... Thorbjørn svarte umiddelbart ja til dugnadsinnsatsen og stilte sporty opp. Han bar det nye trinnet helt til topps i Stoltzen og deretter ned igjen til monteringsstedet.

Dagens tretrapper ble montert i 2009 av Byggmester Bjørn Ståle Vike fra Aurland. Han har jobbet sammen med DNT i årevis og har blant annet bygget Skålabu på toppen av Skåla. Tretrappene teller 92 trinn fordelt på 5 deler. Varegg bidrar naturlig nok med en del vedlikehold av Stoltzen i samarbeid overensstemmelse med Bergen kommune, Bymiljøetaten ved byfjellsforvalter Jan Robert Brandsdal. Det er viktig at man bruker harde treslag som malmfuru, oregon pine, accoya etc. Disse treslagene har en høy andel kjerneved som gjør at trevirket ikke så lett råtner. Det var ikke lett å oppdrive de nødvendige med dimensjonene av trematerialet. Men Vestlandske Heiltremøbler på Søfteland har godt utvalg i ulike trematerialer og høy kompetanse på treverk. De fikk laget til trinn med de korrekte målene.

Thorbjørn vant Stoltzekleiven Opp første gang i 2010 og har vunnet 7 av 9 siden 2010. Før 2010 deltok han 4 ganger, dvs. at Thorbjørn har 13 deltakelser i Stoltzen og deltar i år for 14. gang. I 2016 satte han ny løyperekord med tiden 7:54 og han innehar de 3 raskeste tidene (7:54, 7:58 og 08:02). Han trener 1 minutts intervaller i Stoltzen og 30 sekunders hvile. Dette er en resept som han også anbefaler til andre. For løpsdagen håper Thorbjørn på 12-13 grader og oppholdsvær. Måtte han klinke til løpsdagen lørdag 28. september 2019 med samme kraft som han klinket naglene i tretrappene!

Tekst og foto: Jan-Tore Gjervik

30.08.19