Refleksjon: Varierende prestasjoner

trygve Det går opp og ned her i verden. Så også i løping. I denne artikkelen reflekterer jeg litt rundt normale forklaringer til "ups and downs" i konkurranser.

Vår eminente kvinneløper Christina Linde trener for tiden mot Boston Maraton som går i midten av april. Hun har trent svært systematisk over lang tid og har vist jevn fremgang på trening og i konkurranser. Nå sist helg hadde hun imidlertid en vond opplevelse i halvmaratonen i Fana. I stedet for å sette pers, som hun nettopp gjorde på 10km, havnet hun omtrent 10 minutter bak vanlig nivå. Dette er det vel mange av oss som har opplevd. Selv hadde jeg en sånn merkelig halvmaraton i høst da jeg blant annet sprang tikilometeren på 36-tallet, men likevel ikke klarte bedre enn 1:26 i en av halvmaratonene jeg sprang. Hva gir slike utslag? Er det mulig å unngå de? Hvor mye vekt skal vi legge på de?

I sin "løpebibel" skriver Tim Noakes at det viktige er ikke å løpe ett godt løp, det viktige er gjennomsnittsprestasjonen i de løpene du ønsker å gjøre det bra i. Dette kan vi vel tildels være enige i? Det å få en flott pers i ett løp er veldig tilfredsstillende, men det er også godt å kunne gjenta suksessen på en annen distanse 1-2 uker etterpå. En må også prioritere; En kan simpelthen ikke klare å gjøre det like bra i over 20 løp gjennom en lang sesong. Noen må inngå som del av oppladningen, eller som inspirasjonsløp midt mellom to formtopper.

Men hva er det som gjorde at Christina plutselig sprang så mye dårligere enn normalt i helga? Og hvorfor gjorde jeg det samme i fjor? Så vidt jeg kan se finnes det ingen opplagte forklaringer på det; Treningen til Christina har vært bra. Min var også det i fjor, og ingenting tydet på at resultatet skulle bli spesielt dårlig. Det er det noe udefinerbare begrepet "dagsform" som virker mest nærliggende å ty til. Trolig er dette et utslag av fysiologiske faktorer; Kroppen klarer ikke innstille seg på å gi maks. Du har lyst i hodet og forventer suksess, men kroppen lystrer ikke, har lyst på søndagstur. Kanskje et resultat av at en presser seg selv for hardt til tider? Trener Johs forklarer at mye trening ofte gir en down, men riktig trening inn mot målet vil svinge formen med stor kraft oppover.

Watch out for Christina i påfølgende løp og ikke minst i Boston!

roller_coaster

2012-03-26 20:14:14