Neuken - Tore Neubert til minne

Onsdag tok venner og familie farvel med Tore Neubert på Møllendal. Fredagsgjengen minnes gode Neuken.

Minneord - Tore Neubert

Igjen er «Fredagsgjengen» i Varegg blitt rammet av et dødsbudskap. Denne gang var det Tore Neubert, av venner bare kalt «Neuken», som måtte legge årene inn, for ikke å si skiene på hyllen. Etter flere års kamp mot kreften ville ikke kroppen mer. Etter et fall i sin leilighet, brakk han lårhalsen og havnet på Haukeland Universitetssykehus. Han våknet ikke av narkosen etter operasjonen ...

Til tross for en stadig sviktende helse satt humoren og smilet løst. Han var en ukuelig optimist og håpet at kreften tilslutt ville slippe taket. Dessverre gjorde den ikke det og forleden tok et fullsatt Møllendal kapell farvel med vår gode venn og kamerat gjennom mer enn 50 år. Han ble 71 år.

«Neuken» var Bærumsgutten som ble en ekte bergenser, og med Varegg som sitt tilholdssted i nesten 60 år. Det var langrenn som lå «Neuken» sitt hjerte nærmest. Til tross for vanskelige snøforhold i de fleste vintrene, holdt han langrennsporten i hevd på en utmerket måte. Vi har ikke tall på alle hans seire i langrennsporet i årene fra 1958 og frem til begynnelsen av 1990-tallet.

Etter sin aktive karriere ofret han seg for trenervirksomheten. «Neuken» var Fleischers Malingsfabrikk og senere Jotuns ansikt utad i hele Hordaland. Det gjorde at han på sine utallige reiser kunne drive som langrennstrener på kveldstid i distriktene han besøkte. Han var stolt da hans elev, Chris Jespersen fra Skånevik, ble junior-Verdensmester for ti år siden. «Neuken» var Jespersens første trener, og med hans hjelp er Jespersen i dag en av landet fremste langrennsløpere.

«Neuken» var også med på trenersiden i Norges Skiforbunds tropp til vinter-OL i Sarajevo i 1984.

«Neuken» var som 13-14 åring med på familiens flyttelass fra Bærum til Dale, der faren hadde fått jobb. Men familien syntes Dale var for kjedelig, og dermed havnet familien Neubert i Bergen. De bosatte seg i Sandviken og kontakten med Varegg ble fort opprettet. Og i Varegg var «Neuken» i hele sitt liv en aktiv og utadvendt person, som hadde en hærskare av gode venner.

Da han ble pensjonist for fire år siden ble han tildelt Kongens Fortjenestemedalje for sin innsats for langrennsporten og for mer enn 40 års arbeide for Fleischer/Jotun.

Det hører også med til historien at «Neuken» var den første «utlending» som ble offiser i Sandvikens Bataljon!

«Fredagsgjengen» i Varegg

Jan Bødtker

alt

2011-07-28 15:57:29