Tiomila 2014 – Herrestafetten

Fyldig rapport fra Tiomila!

 

For første gang sendte Varegg to fulle herrelag til Tiomila, som lørdag 2. mai fant fram til startstreken i Eksjø midt i det skogkledte Småland. I alle år har herrenes Tiomila dreid seg om å komme i best mulig posisjon gjennom to nattetapper før tredje etappe, den ugaflede «långa natten», men i år utfordret arrangørene alle med en ny vri, med tidligere start og to lange ugaflede nattetapper. Dette ble en stor taktisk utfordring. Hvem ville løse det best? Terrenget var for det meste flatt og lettløpt med mye stier, hvor teten tidvis har et svimlende tempo rundt 5 minutter per km. Både taktikken og tempoet viste seg å bli en utfordring.

 

Førstelaget, kongelaget, var råsterkt på papiret, og det var naturlig å sikte mot å slå klubbrekorden. Kunne vi klare topp 40?

Førsteetappen i dagslys gikk til Alan, som ligger godt plassert langt framme i køen ved passering første TV-post: Dette går som smurt! Så dukker han opp ved det samme kameraet ett minutt senere: Han hadde visst vært mer opptatt av fotografen enn posten, og må tilbake og kvittere for sikkerhets skyld. Utover dette løper han prikkfritt og veksler kun 4 min etter teten som nummer 110.

Andreetappen er fortsatt lys, og Vegard orienterer som vanlig stødig, løper fort og lett og spiser en stund flere plasseringer. Men i skrålien inn mot stadion legger han igjen noen minutter, på leting etter en spesiell stein i en ur, mens halen av et solid løpertog forsvinner inn i skogen og skumringen. Vegard gir stafettpinnen videre som lag nummer 100.

Tredjeetappen var første lange ugaflede natteteappe; trønder-Jostein ble sendt ut i skogen uten noen å klynge seg med, og må orientere seg selv til en passende ny klynge samler seg om oppgaven i skogen. Det ekstreme tempoet blant tetlagene gjennom mørket gjør utslag, og selv med en god gjennomføring av Jostein og bra posisjon som nummer 113 syntes avstanden fram til teten foruroligende lang.

fjerdeetappen er det duket for opphenting når Per Harald skal hente ut effekten av treningstimene og vise vinnerviljen, og det går som vanlig svært bra og bringer laget stødig oppover på listen til nummer 96. Skal det likevel bli mulig å ta klubbrekorden?

Sindre fortsetter oppturen, løper og orienterer bra i det mørkeste mørke, og henter plasseringer, veksler som nummer 86, men laget kommer aldri i kontakt med en av de store hurtigtogene som går ut på ”långa natten”,

Sjetteetappen, manndomsprøven, 17 km i høyt tempo gjennom mørk skog, dersom man treffer en gruppe med gode løpere. Uten riktig drahjelp blir det vanskelig for Olav å måle seg mot verdenseliten, men han loser laget trygt videre etter en god etappe og veksler på 99. plass.

Nå er det syvende etappe, natt, og duket for Niklas, som løper sitt livs tiomila-etappe og bringer optimisme inn i laget. Feilfri orientering på hjemlig jord fører laget opp til 87. plass.

Den åttende etappen blir en dagetappe for Slava, som fortsetter oppturen for Varegg med et løp i verdensklasse, som nok gjør ham aktuell også for senere stafettetapper. Nå er vi oppe på 65. plass, dagens bestenotering.

Vår svenske nyvinning Fabian, var utvalgt til den lange 9. etappen og la i vei i et drepende tempo, som medførte noen ekstrarunder i skogen, men til syvende og sist trygt videre på en 71. plass.

Da er det for Petter å kontrollere det hele stødig og sikkert, men likevel ikke helt fornøyd med eget løp, inn til 65. plass i årets Tiomila.

 

.

.

andrelaget kommer Markus inn som nummer 214 kun 12 min etter verdenseliten, ikke mindre enn en kjempeprestasjon kun seks timer etter at han løp ungdomslaget inn til en flott plassering i ungdomsstafetten.

Per Ola var hentet fra Forsvaret for å tjene moderklubben, og er blitt til en sikker brikke i disse stafettene. Til tross for begrenset orienteringstrening fører han andrelaget trygt videre på 186. plass.

I mørke natten kjemper Jan seg fram, og etter tidstap innledningsvis gjennomføres den lange tredjeetappen med stil og 226. plass. Det er ingen spøk å legge ut med en gjeng unge gaseller i en mørk skog når man verken er pur ung eller har gjort seg spesielt vant med pannelampe i skogen.

Oskar på fjerde er i ferd med å finne tilbake til gamle høyder og selv om det her var ganske flatt går det bra fysisk og brukbart o-teknisk og han fører laget bratt oppover på listen til 184.

Mørk svensk skog og sjetteetappe skulle passe Jonatan, som med noen ekstrarunder og noe knall og fall fortsetter oppturen til 169. plass.

Det er duket for manndomsprøve for vår største mann Ørjan, som gir alt i to og en halv time. Det koster, men gir høy status, og laget holder seg bra inne på en 176. plass.

Det er blitt dag når jeg, Kristian, overtar. Fornøyd, ingen bom, under 7.30 på kilometeren, som er svært nær maksfarten på flat asfaltvei. Veksler ut på 166. plass.

Magnus løper en solid 8. etappe etter noe innledende gruff, og nå går det bare en vei for dette superreservelaget: oppover på listen. 156.

åttende flyr Erlend avgårde, når han har fått lagt fra seg tannbørsten, og det går fort unna, nesten alene i skogen, finner etter hvert flyten, og det går som det må gå, videre oppover til 150. plass.

Eventyret avsluttes med vår sterke mann på sisteetappen: På fellesstarten løper Kristin som på sisteetappen dagen før og andrelaget kommer i mål på 143. plass.

 

Begge lagene gjennomførte Tiomila 2014 svært solid. Førstelaget nådde ikke målsetningen om klubbrekord, men det var ørsmå marginer som gjorde at våre menn på de lange nattetappene ikke fikk optimale posisjoner. Det lettløpte terrenget og ekstreme tempoet kan ha gått i vår disfavør denne gangen. Bare vent til Tiomila kommer til Kanadaskogen! Mannskapet har stort potensiale og det blir spennende å følge laget i Jukola og senere års Tiomila. Det er dessuten verdt å merke seg at andrelaget i dag ville danket ut førstelaget for kun få år siden. Det viser bredde og muligheter. Resultatene finner du på:

 

http://eventor.orientering.se/Documents/Event/16522/1/10-Mila-Result

 

/KL

2014-05-05 21:01:53