Le Tour de Fusa – Macodystyle

Det har lenge vært en gryende sykkelinteresse blant Varegg-guttene i Sandviken. Etter inspirerende drypp fra nybakt norgesmester i triathlon Gudmund Snilstveit bestemte vi oss for å stille en tropp til det prestisjetunge rittet Tour de Fusa.

Rittet går på kryss og tvers av Fusa kommune, med innlagte spurter, klatringer og stor publikumsinteresse. Eva og Ivar hadde for anledningen omgjort hytten på Skjørsand til forpleiningssenter og rytterhotell.

Troppen fra Sandviken var plukket ut med hensyn til løypeprofiler og sponsorenes ønsker om stor publisitet, i alt talte vi 6 mann på startstreken; Calle, Øyvind, Mathias, Morten, Kasper og innleid klatrer Oscar Aubi Catevilla. Troppen var i utgangspunktet delt i to lag, men det dannet seg fort en hemmelig allianse mellom høddeguttene.

1. Etappe, Baldersheim – Vinnes

Første etappe var dominert av lange flater og sterk motvind. Dette var således en dag for feltets sprintere. Allerede i nøytral sone hadde Mathias markert seg i feltet med et bruddforsøk, men ble raskt hentet inn. Så var det tide for å etablere dagens brudd. Calle gikk fra front sammen to andre ryttere. Rytteren fra SK Rambo falt imidlertid raskt av bruddet. Bruddet forble i front og fikk med seg både spurt og klatrepoeng. Midtveis på etappen satte hovedfeltet opp farten og tauet gradvis inn bruddet på de lange flatene langs Bjørnefjorden mot Fusa.

Etter ca. 30 km ble bruddet kjørt inn, og eneste gjenværende hindring var Fusabrekko. Calle og Øyvind gikk hardt inn i bakken for å kontrollere feltet, og riktig nok kom det angrep fra favorittene mot toppen. Over toppen av brekko ble Morten og Mathias liggende litt etter og måtte ta ut sine siste krefter for å kjempe seg opp til hovedfeltet igjen. Feltet strakk seg ut over toppen, og etter bruddforsøk fra en rekke syklister ble det klart at rittet gikk mot massespurt.

2 km fra mål dro Øyvind til for å snyte feltet for seieren, men ble grunnet rivalisering innad i laget tauet inn kjapt. Frem mot mållinjen var ingen av våre gutter raske nok til å sikre seg en plass på pallen, beste plassering ble Calle på 4. plass.

 

Bruddkameratene fra første etappe

Kasper hadde dessverre sykkeltekniske problemer på første etappe

Calle ruller over mål i spurten, i bakgrunnen ser vi Mathias bruke sine kjempekrefter på oppløpet.

Øyvind måtte se at bruddforsøket ikke lyktes, og trillet over mål bak i feltet.

2. Etappe Sundvor – Baldersheim

Andre etappe skulle vise seg å bli en særdeles hard affære. Etappen hadde i hovedsak en flat profil, med den knallharde knekkeren Col de Revne midt i, ikke bare én, men to ganger. Feltet holdt meget høy fart første del av etappen, noe som førte til at flere var møre allerede før klatringene begynte. Over toppen første gang var Morten, Calle og Mathias alle bra med, mens Calle måtte gi tapt gang nummer to. Det hører med til historien at Morten ventet på Calle før toppen, for slik å gi fra seg klatrepoeng, dette sikret at Calle syklet i klatretrøyen på rittets siste etappe. Etter fulgte Øyvind og Oscar. Kasper ble dessverre vist feil vei av funksjonærene, og endte således opp med en litt annen rute enn resten av våre gutter.

Etter klatringene var feltet splittet. I tetklyngen lå Morten og Mathias, mens Calle og Øyvind jaktet bak i en annen pulje. I en bratt utforkjøring ca 7 km før mål måtte dessverre Mathias gi luke til tetgruppen og ble da alene raskt kjørt inn av de som kom jagende bak.

Morten holdt inn med teten, mens Øyvind og Calle kom i mål ca 40 sekunder etter. Mathias som hadde tatt ut alt i stigningene midtveis på etappen måtte gi luke mot slutten om kom i mål i den tredje gruppen. Oscar kom inn noe etter Mathias, mens Kasper sikret seg den rosa trøyen (Lanterne Rouge) for siste etappe.

 

Øyvind tauer sin gruppe opp Col de Revne

Kasper får noen meter på sin argeste konkurrent fra SK Rambo

Morten i klatremodus

Oscar klatrer som en sann spanjol

Rytteren fra Marine Harvest fant fort ut at du ikke spurter ned to Macody-gutter uten videre

3. Etappe Øvre Hålandsdalen – Stallabrotet

Siste etappe sto for tur og våre ryttere kunne knapt tro sine egne øyne ved befaring av løypen. Knapt et eneste flatt parti ventet dem, dette skulle bli hardt, og hardt ble det. Laget syklet for dagen både med klatretrøye og rosa trøye, og markerte seg slikt fint i feltet. Det gikk brudd fra start, men alle våre gutter holdt hodet kaldt og ble sittende i hovedfeltet. Ned mot Eikelandsosen satte kanonene fart og feltet splittet seg kjapt. Oscar og Kasper måtte gi meter og havnet i grupetto bak hovedfeltet. Over broen i Eikelandsosen kom Øyvind på defensiven i sidevinden, og ble hektet av hovedfeltet. Calle og Mathias spurtet seg opp på halen, mens Morten aldri var i fare. Øyvind ble sittende bak hovedfeltet og kjempet tappert for å komme seg opp, men til ingen nytte. I dødens posisjon måtte han til slutt innse at slaget var tapt, herfra gjaldt det å begrense tidstapet. Opp mot toppen av første fjellpassering kjørte hovedfeltet knallhardt. Tempo-guru Gudmund Snilstveit hadde planen klar, her skulle alle mørnes. Ikke langt fra toppen måtte da også Mathias takke for seg i front og slapp seg ned til den andre puljen som Øyvind raskt ble en del av.

Gjennom Holmefjord kjørte feltet stadig nærmere bruddet, og hadde god kontroll inn mot andre passering av dagens fjell. Det ble på nytt satt fart i front av feltet, og én etter én falt rytterne av halen. Feltet var ikke mer enn 6 mann stort da Calle ca 100 meter fra toppen måtte legge inn årene, her var det tomt. Morten hang med teten over toppen, mens Øyvind og Mathias kom jagende bak.

Stillingen holdt seg inn mot mål, Morten ble frakjørt noe i den siste klatringen opp til Stallabrotet, mens Calle kom inn ca 2 minutter etter tetpuljen. 2 minutter senere kom så Øyvind og Mathias samlet over linjen med armene hevet, et godt samarbeid var lagt ned. Rett etterpå kom vår innleide spanjol Oscar til mål, men Kasper dessverre måtte stå av etappen etter en punktering i nedkjøringene til Eikelandsosen.

 

Det var ingen tvil om at rittet hadde vært en suksess for våre gutter, men opplevelser og resultater langt over forventning. Av rittet totalt 35 deltakere endte vi opp med fire ryttere i topp 10, over all forventning!

En spesiell takk rettes til støtteaperat Eva og Ivar, og sportssjef Scott Macody Lund. Vi kommer garantert tilbake neste år, forhåpentligvis med enda flere ryttere og enda bedre resultater!

 

Oppstilling før start, Varegg innehar to av fem trøyer på dag 3

Øyvind og Mathias ved runding, sportsdirektørene i følgebil rett bak

Feltet på vei mot toppen første gang, vi ser både Calle og Morten har det vondt

Oscar er i kjelleren på siste etappe

Morten kommer inn med tetklyngen i Stallabrotet, i bilen bak skimter vi sportsdirektør Scott

Calle i mål med klatretrøyen som nå henger på veggen hjemme

Øyvind og Mathias fornøyd til mål etter å ha avgjort kampen i sin gruppe

2013-07-24 18:55:23