25-manna 2013

Uviss Varegg-innsats under klubbens debut i en av verdens største orienteringsstafetter.

25-manna som er en av verdens største orienteringsarrangement, med nærmere 400 lag og 10 000 løpere, fikk i år for første gang besøk av Vestlandets sterkeste orienteringsklubb. Med 25 løpere på hvert lag, var dette en ypperlig anledning for å skape tettere bånd blant løperne i klubben. Opplegget er ikke ulikt det i den kjente kompis-stafetten. Løpere av begge kjønn og i alle aldere på laget.

Dessverre nettet resultatservicen til arrangøren ned tidlig under konkurransen, så resultatet er uvisst. Det pågår en internt tippekonkurranse på hva resultatet ble, med forslag alt i fra 30.plass til disk.

De to første etappene går i konvensjonell stafett stil, men en løper per etappe. På 3-7.etappe derimot, var det fire løpere per etappe. Internt blant disse var det en satt rekkefølge for når disse skulle løpe ut. Tredje løper på 5. etappe f.eks, ble vekslet ut av den tredje løperen som kom inn fra etappen før, uavhengig av hvem dette var. På den siste «felles» etappen, var det den siste løperen i mål som vekslet ut neste mann.

Terrenget som huset årets utgave av 25-manna vil mange kalle utypisk Stockholm. I motsetning til i Bergen, der alle terreng hadde hatt godt av en real skogbrann for løpbarhetens skyld, var det her redusert løpbarhet i forhold til det som er vanlig. Dette grunnet en skogbrann for noen år tilbake. Likevel var terrenget fint, og bød på tekniske utfordringer både for gamle og unge.

1.Etappe

Som «vanlig» i det store stafettene var det Sindre Østgulen Deizs som løp åpningsetappen. Den nyforelskede Sindre gjorde sine saker brukbart fra en vanskelig startposisjon bakerst i feltet. En 4 minutters bom på slutten ødela dog noe av løpet, og Sindre var selv ikke fornøyd med egen prestasjon etter målgang.

alt

Sindre oppstilt like før start.

2.Etappe

Vår tyske landslagsløper Christiane Trøsse, kjent fra Tv-skjermene i sommer, gjorde sine saker stabilt og bra som alltid når det kommer til stafett. Med fokus på en god plan forserte hun løypen på imponerende tid, og plukket en hel del plasser. Christiane var godt fornøyd med eget løp.

alt

Christiane i fint driv.

3.Etappe

Johanne Rakner, Olena Strugalova, Kristine Fjellanger og Ragnhild Fremsteinevik løp sammen ut på første fellesetappe. Skiskytteresset Ragnhild kan rapportere om noe bom i første halvdel av løypa, men bra på siste delen. Dette er meget imponerende med tanke på at siste halvdel var klart vanskeligst o-teknisk. Olena Strugalova, kona til vår nye trener løp en god etappe. Med en fødsel, ikke mer enn et svangerskap siden unna, var det imponerende løping. Olena vil vi definitivt se mer til i året som kommer. Johanne og Kristine løp som alltid godt, og avanserte i feltet.

alt

Olena ved passering arena.

4.Etappe

Kristiane Ottesen, Ingrid Løvås, Mette Rogne og Line Laurantsen fikk oppgaven med å løpe den korte og lette, men ytterste viktige 4.etappe. Med en aldersforskjell på opptil 38 år blant Vareggløperne på  etappen, var det knyttet stor spenningen til om alder og rutine ville veie opp for ungdommelig pågangsmot. Etter endt etappe vil de fleste si det ble uavgjort. Gode løp fra begge leire. Spesielt Ingrid og Line løp forrykende fort i den rundt 3 km lange løypen.

alt

Ingrid på publikumspost. Høy fart.

alt

Kristiane like etter.

5.Etappe

Her fikk herrenes seniorer prøve seg. Petter Marki Erichsen, Ørjan Rykkje, Niklas Profors og Vegard Jarvis Westergård gjorde sine saker stabilt, og vekslet inn med kun 4 minutters mellomrom fra første til siste løper. Best gjorde stortalentet Vegard det, som selv mener løpet var et av hans beste denne sesongen. De tre andre løp på det jevne, noen muligens med litt for mye bom.

alt

Niklas på hjemlige trakter.

alt

Vegard har vokst til og har fått opp øynene for det motsatte kjønn, noe han tydelig demonstrerer her...

6.Etappe

Owen Jarvis Westergård, Jan Kjerner-Semb, Markus Kjærner-Semb og Arnt Ove Femsteinevik gikk ut på det som av hele laget ble karakterisert som en nøkkeletappe for suksess. Stoltzegeneralen Owen viste gamle storhetstakter og løp sterkt. Jan fikk kjenne litt på de tekniske utfordringene og fikk et par bom, mens Markus fikk tilegnet seg god erfaringer på stafett som Varegg vil dra godt nytte av i årene som kommer. Arnt Ove fikk en 5. minutters bom tidlig i løpet, men kom seg greit igjennom. Alt i alt en etappe på det jevne av Vareggløperne.

7.Etappe

Kristian Løvås, Jonatan Rosengren Drake, Magnus Rogne Halland og Per Harald Havnen Johansen forsvarte fargene på 7.etappe.Dette gjorde de med bravur. Per Harald som i lengre tid har vært ute med skade grunnet et ublidt møte med en trestamme i August, var tilbake for fult, og var freidig nok til å henge seg på Olav Lundanes i flere strekk. Per Harald er selv meget godt fornøyd med løpet og har under 1 minutts bom på hele etappen. Jonatan som er født og oppvokst i Stockholm gjorde et jevnt løp, og det samme gjorde Kristian. Magnus var derimot misfornøyd og fikk et par styggere bom. På tross av dette vekslet alle relativt likt slik at Sverre ikke trengte vente lenge fra første Vareggløper var i mål før han ble vekslet ut.

23.Etappe

Den gamle storløper Sverre Ottesen var piggere i beina enn på lenge, å satte av sted i et tempo knapt Bjørn Hølleland hadde klart å holde. Når i tillegg løypa var lett, var dette en sikker vinneroppskrift for den slepne teknikeren Sverre som holdt helt inn til kassa.

24.Etappe
Vår nye trener Vyacheslav Mukhidinov løp den lange herreetappen. Slava, som han kalles blant norskspråklige, kan skimte med en 5.plass fra VM i 2011, gjorde sine saker bra. Med kun to minutter bom, og en kilometer tid godt under 6, løp han Varegg oppover på resultatlisten.

25.Etappe
Kristin Löfgren avsluttet ballet med et stabilt løp. Selv om kroppen ikke var på sitt beste, fungerte det som alltid greit teknisk. Selv om resultatlista ikke er ute, føler artikkelforfatter seg trygg på at Kristin har løpt opp et antall plasser.

 Vi skal heller ikke glemme Mathias Kjærner-Semb og Daniel Instanes som er med som reserver. Begge to fikk prøve seg på lange løyper i flatt svensk terreng. Selv om det ble litt bom her og der, ga det verdifull erfaring som vil komme dem til nytte senere.

 

Alt i alt en flott tur, der klubbens løpere har knyttet tettere bånd. Forhåpentligvis blir den gjentatt neste år! 

/PME

alt

2013-10-12 20:33:33