Til finalen med et nødskrik

img_0393-490

Håkon var bare sekunder fra å ryke ut på dagens mellomdistanse kvalifisering under junior-VM.

I dag var det kvalifisering på mellomdistanse under junior-VM i Slovakia. Noe som skal være en formalitet for alle på det norske laget. Likevel hører det til sjeldenhetene at alle 12 nordmenn kommer velberget til finalen under junior-VM mellomdistanse.

For Vareggs egen del trenger vi ikke gå lenger enn til NM-sprint, da vår egen favoritt, Sindre Ø. Deisz, fikk bråstopp i kvalifiseringen. Og måtte ta plass sammen med resten av tilskuerne på Øvrevoll da finalen skulle avgjøres.

Denne gang var Håkon Jarvis Westergård vår mann. En medaljekandidat med Bergensbriller, men i dag var det ikke medaljetakter fra Mulen-gutten.

- Jeg får en stor bom på førstepost. Da er jeg omtrent inne i ringen, men jeg finner ikke posten, og det går mange minutter, sier han selv om starten på løpet.

Med litt frynsete selvtillit etter bomturer og det han selv betegnet som et «katastrofeløp» på langdistanse, var ikke dette akkurat noen smakstart.

- I tillegg ble det en bom på 8. post, hvor jeg gjør en parallellfeil, fortsetter Jarvis, om den etter hvert så ville ferden mellom de 16 postskjermene i kvalifiseringsheat C for herrer.

Nærmere fem minutter etter at samtlige med norsk blod i årene begynte å vente på ham stemplet startnummer 147 i mål. Men da var det bare å fortsette ventingen. Nå var spørsmålet om moroa på mellomdistanse var over før den rakk å begynne for den sympatiske utflytteren som nå til hverdags løper i Järla-drakten.

Da siste løper var i mål, og fintellingen over, kunne en konstatere at Jarvis kom videre til finalen med en delt 19. plass i sitt heat (20 stykker i hvert heat går til finalen red. anm.).

Det var ynkelige 2 små sekunder ned til å få reisepass, og B-finaleplass i morgen.

Faktum er uansett at det ikke deles ut medaljer i kvalifiseringen, og resultatene der er glemt allerede i kveld.

Men Varegg-sønnen kommer ikke utenom en tidlig starttid i morgen etter dagens prestasjon, eller mangel på sådan.

Samtidig er det også på sin plass å minne om at det er vunnet VM-gull på tidlige startnummer før. For dem som selv ikke er en levende historiebok hva orientering angår, kan det være nyttig, eller unyttig, å ha i bakhodet at det under tidenes aller første VM i kortdistanse, i 1991, i det daværende Tsjekkoslovakia gikk gullet til startnummer 2, hjemmeløperen Petr Kozak.

På startnummer 6 i morgen kommer Håkon. Han er ikke på hjemmebane rent fysisk, men når han har kart og kompass i hånden føler han seg hjemme hvor enn det skulle være i verden.

- Det var viktig å få Håkon videre i dag, for han er en medaljekandidat, sier juniorlandslagstrener Lars Christian Unger om den saken.

En ting er i hvert fall sikkert, siste ord er ikke sagt når det gjelder junior-VM mellomdistanse. Og vi håper Håkon får ha et ord med i laget.

Allerede i kveld begynte humøret å komme tilbake i den høytynne kroppen, og til tonene fra Vaular-rapp fortalte han røverhistorier om hvor store rullekebab og hamburger enn får kjøpt i verdens beste by. Men da det ikke var pistasjis i kiosken unnet han ikke seg selv en dessert i kveld.

Men junior-VM festen er ennå ikke over, og vår mann har knapt meldt seg på.

Resultater fra i dag finner du: her

Hjemmesiden til mesterskapet finner du: her

2012-07-11 20:03:14