Julen 2013 til venner i hødden

Julehilsen til alle mine venner I Hødden

Se lyst på fremtiden, det er der du skal tilbringe resten av ditt liv!

Men, du får ikke et rikt og meningsfylt liv uten at du hjelper til selv. Hemmeligheten er å sette pris på alle de små tingene i livet, som ikke koster noe, men som gir deg og dine medmennesker et rikt liv.

Vi nærmer oss julen, en høytid som for meg er helt spesiell. I julen kommer denne herlige blandede følelsen av vemod og glede så sterkt frem. En forutsetning for at vi kan oppleve det er selvfølgelig at vi har evnen til å være menneskelig, og at vi har evnen til å føle og ikke minst gi uttrykk for våre følelser.

Jeg minnes med takknemlighet min barndoms jul i gartneriet til min far.

Julen var for far og mor et umenneskelig slit, med arbeidsdager de siste ukene før jul til 0200 om natten. Som barn kan jeg nesten ikke huske å ha sett min far våken etter kl. 1900 på julaften. Han var dødstrett og sovnet under selve julemiddagen.

Selv gikk jeg med blomster til langt ut på kvelden på julaften. Det luktet pinnekjøtt overalt, noen steder hørtes julesanger og barnelatter, gjett om jeg syntes synd på meg selv. Hvorfor skulle jeg gå med blomster mens alle andre hadde fri? At jeg også måtte gå med blomster hele 1. dag, må også nevnes.

I dag ville jeg ikke vært uten denne fantastiske oppveksten. Liten plass hjemme, utedo, kun kaldt vann på kjøkkenet og delt saxodivan( om noen vet hva det er for noe) med min eldre bror. Fire barn og to voksne på 55m2 Alt dette har lært meg å sette pris på alle de små gledene i livet.

De små tingene som ikke koster noe, men som gjør livet verd å leve, som gir livet innhold og som gjør livet rikt for dine medmennesker om du føler at du har noen, og du har evnen til å gi dem noen av disse små opplevelsene.

Ved juletider er det lov å synes litt synd på seg selv og å øse av all den sympatien og kjærligheten som strømmer mot deg fra alle de skjønne menneskene du møter på din vei.

Julen bringer det beste frem i oss og vi blir gode medmennesker. Bryr oss om, tar hensyn, og vil alle vel. Det er tragisk at det bare er jul en gang om året. I dag er vi alle så opptatt av fremskritt. Og fremskritt er bra men hva er fremskritt?

Tusenvis av menn mishandler sine samboere/hustruer regelmessig, fremskritt? 7% av alle barn i landet misbrukes sexuelt av sine "nærmeste" far, bestefar, onkler, søsken eller stefar, fremskritt. 15% av de ungdommene som går ut fra skolen hvert år behersker ikke sitt eget sprog hverken muntlig eller skriftlig, etter 13 års skolegang, fremskritt.

Mange unge enslige mødre og eldre kjemper hver dag for å få pengene til å strekke til men en av våre meglere i Oslo har 30 millioner kr i årsinntekt, fremskritt?

Fremskritt? Da jeg gikk på skolen, hadde vi fri fra lørdag kl. 1415 og helt frem til mandag morgen, er det ikke fantastisk. Vi fikk til og med gjort hjemmelekser om søndagen!

Jeg glemmer heller ikke påsken i gamle dager i Bergen, alle som skulle på påsketur fikk lov til å arbeide i strekkbukse og genser onsdagen før påske. Skulle du dra med tog eller båt fikk du fri kl. 1200, snakk om å være priviligerte! Tenk å ha fri halve onsdagen og resten av påsken frem til tirsdag morgen, det var nesten for meget. I dag må man ha fri torsdag før palmesøndag, om det skal være noe hensikt å dra på påsketur.

Tenk dere den luksus å stå opp hver morgen, gå ut på et oppvarmet bad og toalett og stelle seg, en selvfølge sier du, ja, men setter du pris på det, gjør det deg lykkeligere?
Vær oppmerksom på at alt som oppfattes som en selvfølgelighet, gir deg ingen spesielle opplevelser. Vi har fått mer fritid, bruker vi den til noe oppbyggende og fornuftig? Vi fikk høyere levestandard men fikk vi høyere livsstandard?

Det jeg savner mest hos folk er begeistring og glede over alle de små tingene som kan gi oss et rikere liv. Om vinteren har jeg gleden av å ha 200 småfugler i min kost. Det går mye frø og brød, men for en glede det gir meg. Tenk at disse 200 vennene mine er totalt avhengige av meg. Til gjengjeld for kost om vinteren gjør de livet mitt rikere om våren og sommeren. Flott hva!

Lions hadde et fint motto for noe år siden:
"Sørg for å leve livet ditt på en slik måte at når menneskene går til ro for natten, så er minst en av dem lykkelig for at akkurat du er til".

Se lyst på fremtiden, og gjør ditt for å forme den til det beste for deg selv og dine medmennesker. Husk det er de små tingene og opplevelsen som gjør livet vårt rikt og meningsfylt.

Måtte du og din familie få oppleve en GLEDELIG JUL jul og få møte et velsignet og fremgangsrikt nytt år 2014.

Ragnar E. Kristiansen

2013-12-01 00:52:01