Fint Folk !

Fintfolk ?

v/ Ragnar E. Kristiansen

Det er ikke alltid så lett å konkurrere med personer som til enhver tid påpeker at de kommer fra en fin og kjent familie med bare berømte personer. Min kjære bestemor fra Sandviken, som vi kalte henne, fikk oppleve dette til stor plage.

Hun ble som eldre lagt inn på Haukeland sykehus med koldbrann i den ene foten. På samme værelse lå det en såkalt fin dame fra Kalfaret i Bergen, datidens strøk for de fine.

Det eneste medpasienten på rommet kunne samtale om, var hvor mange fine og kjente personer det var i hennes slekt. Hun solte seg i dette til enhver tid, og ble aldri lei av å påpeke dette overfor min bestemor. Hun ble selvfølgelig trøtt av denne skrytingen og fant ut at noe måtte gjøres, som sagt så gjort. En dag da vi kom på besøk, fant vi henne i strålende humør. Hun smilte og pratet og var såre fornøyd med situasjonen. Rom ”venninnen” derimot var usedvanlig mutt og lite pratsom, til en forandring.

Vi pratet hyggelig sammen med bestemor, men vi forstod at hun verket etter å fortelle oss noe, så da naboen skulle ut på gangen et ærend kom det.

Eg har satt hon på plass” ”Eg va så trøtt av den fine familien honnes at eg fant å måtte gjøre nokke”

Eg sa til hon ” Eg har no aldri fortalt så nye om mine aner og min familie, men det som é sikkert é at min familie é kjent over hele verden, i hvert fall de første i familien”. Eg ska sei hon våknet opp, så forskrekket på meg og trodde selvfølgelig at det hadde klikket for meg”

”Din familie, verdensberømt, å nei du, du lurer ikke meg” ”Hvem er det da?” Adam og Eva sa eg, hon ble helt månebedotten.

Etter det var de slutt på masingen, ikje det herlig, sa min bestemor med et triumferende smil.

Som det fremgår av skrivet snakket min bestemor kav bergensk mens kalfardamen snakket pen bergensk.

Så en liten historie fra Kafaret. Mor og datter var ute på kafé og benyttet anledningen å prate litt alvor sammen. De kom inn på himmelen og hvem som endte opp der.

Datteren spør moren ”Du mor, kommer strilene også til himmelen” ? Ja, sier moren, men ikke så høyt som oss.

Det var tider det, I dag er Kalfaret bebodd av helt vanlige mennesker som sikkert kommer til himmelen i samme høyde som alle strilen i byen og på landet.

2013-05-30 17:43:59