Paneldebatt i Varegg fotball

Se: https://vareggfotball....

Varegg fotball har som tema for debatten: «Hvordan utvikle gode fotballspillere – og samtidig være en klubb for bredden»
Spennende spørsmål kommer opp, som: Kan vi klare å utvikle den neste Fredrik Haugen, Håkon Opdal, Ole Gunnar Solskjær eller Messi for den del?

Det kan være nyttig å se på hva som skjer nasjonalt og lokalt. Noen lenker og kommentarer til tema i fortsettelsen.

Stadig flere av toppspillerne kommer frem via fotballkrets (13-14 år) og videre til toppklubbene sine spillerakademier (fra 14 år og oppover).
https://www.fotballtre...
Færre kommer fra distrikts og breddeklubbene, for så å gå over til toppklubber som seniorer/juniorer. Dette er en ønsket utvikling i norsk fotball (fra Forbund og toppklubber).

Men det finnes en viktig «nisje» som distrikts- og breddeklubbene må ivareta.
Noen spillere bestemmer seg sent for at de vil prøve å nå toppnivå. De oppdager gjerne i 15-18 års alderen at de har blitt raskere, spenstigere og sterkere enn alle andre. De har vært heldig med foreldrene (genene). De er fortsatt glad i fotballen og de får lyst å se hvor lang de kan nå.
https://www.fotballtre...
Da er det avgjørende at moderklubben har gitt dem nødvendig «ballast» opp gjennom barne- og ungdomsår. De må ikke ha havnet for lagt bak akademispillerne.
Hvordan klubbene i Bergenhus kan ivareta dette finner dere svar på her: https://varegg.no/fotb...

Det finnes et fåtall lokale trenere med kunnskap, påvirkningskraft og utholdenhet til å ta unge spillere den lange veien fra barnefotball til toppidrettsnivå.
Spillere bør møte ulike trenere opp gjennom årene. Ingen breddeklubber har slikt trenerapparat. Det er tilfeldig hvilket tilbud spillere møter.
Utover krets apparat og Brann akademiet, så er det spennende å se om Fyllingsdalen og Roy Wassberg sin innsats vil gi toppidrettsutøvere. https://www.bt.no/spor... LøvHam systemet var i flere år garantister for nye talenter. Nevnte Fredrik Haugen kom fra det systemet.
Så har vi bydelen Åsane sin «evighetsmaskin»:
https://www.facebook.c...

Utfordringene med akademier og tidlig satsing står i kø. Noen stikkord:
- Trivsel og trygghet (mot krav og press).
- Kombinasjon utdanning og sportslig satsing
-https://toppidrettslin...
https://www.bt.no/spor...
- Segregering. Dyrt å delta.

Nivå. Breddeklubbene sine ungdommer får ikke lenger møte toppklubbene sine fremste og føle på nivået. Brann sine juniorer spiller i senior 3.divisjon (ett nivå over Varegg sitt A-lag). Brann sitt guttelag spiller i landsomfattende serie mot andre toppklubber. Nivåforskjellen øker mellom toppklubber (akademier) og breddeklubber. Dette gjelder for både treningsarenaer og kamparenaer.

Men spillerutvikling er spennende og det er givende å se spillere få fremgang og lykkes!

Stå på og lykke til med samlingen!
Børge Alvheim

Mer om hva som skjer kan du lese her:
https://www.fotballtre...
https://www.fotballtre...

14.10.19